www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

Van kind tot mantelzorger…

10 reacties

Voor de derde keer vandaag krijg ik hem, terwijl ik druk in de salon aan het werk ben, aan de telefoon. Drie keer vraagt hij me hetzelfde en drie keer geef ik hem hetzelfde antwoord..

Voor de derde keer deze week ga ik nog even, na mijn werk, bij hem langs om te kijken of het goed gaat. Enthousiast begroet hij me: “Ben je daar eindelijk? Ik heb je in geen tijden meer gezien..

Drie keer vraagt hij of ik wat wil drinken.. Drie keer vraagt hij wat ik ook al weer in mijn koffie heb en na een half uur, zit ik nog steeds op dat bakkie leut te wachten..

Hij: Hoe laat moet ik ook al weer bij je zijn, Mallijntje?
Ik: Als ik klaar ben met werken, rond een uur of vier.
Hij: Oké, zal ik dan mijn post meenemen?
Ik: Ja, dat lijkt me een goed plan.
Hij: Hoe laat moet ik ook al weer bij je zijn?
Ik: Na mijn werk om vier uur!
Hij: Moet ik nog iets meenemen?
Ik: Je post is wel handig.
Hij: Hoe laat verwacht je me?
Ik: ……….

Zijn halve huisraad die hij bij mij voor de deur zette omdat hij wilde ruimen voordat ‘de kinderen’ dat, als hij dood is, moeten doen. Een paar weken later zit hij bij me in de woonkamer, aan de koffie en vraagt zich hardop af hóe ik toch aan al zijn spullen kom..

Een geheugendingetje omdat hij ouder wordt, kan ik het helaas niet meer noemen. Stukje bij beetje beginnen er grote gaten in zijn geheugen te komen. Met name zijn korte termijn geheugen.. lastig! Vragen over zijn jeugd weet hij (stralend) tot in detail te vertellen. Het enige dat niet klopt is dat hij er van overtuigd is, dat ik er ook was in zijn jeugd.. Als ik hem daar op wijs, kijkt hij me ongelovig aan. Pas als ik vraag of hij weet hoe oud ik ben, heeft hij door dat het niet klopt.. Ik heb er best moeite mee, als hij dan voor me komt staan, met zijn hand tegen de zijkant van zijn hoofd klopt en zegt: ‘Tja Mallijntje, ik ben dement..’ Alsof ik dat nog niet weet..

Vreselijk om hem te moeten zeggen dat hij toch écht schone kleren aan moet doen. Dat hij bepaalde dingen beter niet meer zelf kan doen. Dat hij de auto moet laten staan. Dat hij gewoon ‘warm’ moet eten in plaats van brood en roze koeken. Om over hem te ‘moederen’ alsof hij een kind is.

Ik ben geen kind meer maar mantelzorger!

20140704-175726-64646324.jpg

Auteur: Marjolijn

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

10 thoughts on “Van kind tot mantelzorger…

 1. Mantelzorger een functie die je niet ambieert, mantelzorger worden overkomt je en je kunt er niet voor weglopen…NIet makkelijk en mooier of beter wordt het ook niet..dikke knuff van een andere mantelzorger

  Geliked door 1 persoon

 2. Mantelzorgers die zorgen voor een dementerende ouder (s) herkennen zich in jouw verhaal. Mantelzorg overkomt je en het is een deel van je leven. Mezzo, de belangenvereniging voor mantelzorgers is op zoek naar ervaringsverhalen.

  Like

  • Hallo Marja,

   Ik hoop dat veel mensen zich tot jullie zullen richten met hun ervaringen. Zeker als ‘kind’ van een dementerende, zijn alle tips uit de praktijk namelijk zeer welkom. Mijn ervaring is namelijk, dat je in het medische circuit, al snel van het kastje naar de muur gestuurd wordt..

   Dank voor je reactie

   Groet
   Marjolijn

   Like

 3. Inderdaad je bent zomaar ineens mantelzorger. Heel veel sterkte, en probeer toch hoe gek
  het klinkt, te genieten zolang je vader er nog is. Dat heb ik altijd geprobeerd te doen toen ik mantelzorger was voor mijn moeder. Misschien dat je iets hebt aan de site die ik na het
  overlijden van mijn moeder heb opgezet. Hoor graag wat je van de site vind.
  AlzheimerMuziekGeluk.nl

  Like

  • Hoi Ignar,
   Dank voor je reactie. Alle tips zijn meer dan welkom!
   Ik vind je site geweldig. Voor ons is zingen in de familie iets heel normaals. Mijn oma heeft ons allerlei oude liedjes uit ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ geleerd en als we bij elkaar waren, zongen we uit volle borst. Toen mijn oma, ruim dertig jaar geleden, een hersenbloeding kreeg en niet meer kon praten, zongen we met haar als eerste Drie kleine kleutertjes…Wonderbaarlijk dat de woorden toen vanzelf kwamen. Eigenlijk was dat in het begin het enige contact wat we met haar konden hebben, haar spraak was volledig weg.
   Ik wens je heel veel succes met je site en zal het zeker adviseren bij mijn broers en zussen en klantenkring, die in eenzelfde situatie zitten.

   Groet
   Marjolijn

   Like

 4. Hi Marjolijn,

  Wat een ontroerend verhaal. Voor de Viva schrijf ik een artikel over mantelzorgers. Wat als je ineens mantelzorger wordt? Hoe combineer je het met je leven, hoe houd je het leuk, wat voor tips en trucs zijn er? Er is naar onze mening nog te weinig aandacht voor dit onderwerp. Om dit artikel te kunnen schrijven zou ik graag uw hulp willen. Wat zijn goede tips en trucs om het leven leuk te houden, en hoe ging het bij u in het begin, en nu? Dat zou ik heel graag willen weten.

  Als u met me zou willen praten, hoor ik dit wel.

  Met vriendelijke groet,

  Marith Iedema marithiedema@gmail.com

  Like

 5. Pingback: Zorg in Nederland wordt écht onze zorg! | Marjolijn

 6. Pingback: De zorg in Nederland wordt straks onze zorg! | www.meisjesvanmooi.nl

 7. Pingback: 2014 was ons blogjaar! | www.meisjesvanmooi.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s