www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

IPL alleen voor BIG geregistreerden? Waanzin!

Een reactie plaatsen

IMG_7341Wellicht heb je onlangs ook in het nieuws gelezen dat Minister Schippers heeft laten weten dat zij IPL/Laserbehandelingen enkel nog wil voorbehouden aan artsen en huidtherapeuten (BIG-geregistreerden). Wat is dat nou voor onzin? Alsof ervaren, gespecialiseerde  en gedegen opgeleide schoonheidsspecialisten niet vakkundig genoeg zouden zijn..

Brancheorganisatie ANBOS heeft de minister inmiddels laten weten dat zij de maatregel onverstandig en voorbarig vindt. “Dit is onverstandig, omdat zij de gediplomeerde én gespecialiseerde ANBOS-schoonheidsspecialisten hiermee buitenspel zet. Deze maatregel vergroot ook de markt voor (niet geregistreerde) beunhazen. Zo ontstaat er in onze ogen ‘schijnveiligheid’.”

ANBOS is verder van mening dat de uitspraak van minister Schippers voorbarig is. De beleidsreactie van de minister is gebaseerd op één van de conclusies; “degene die laser- en aanverwante apparatuur (zoals IPL) toepast, deskundig moet zijn wat betreft de gebruikte techniek en voldoende medische kennis moet hebben om de huid van de cliënt op de juiste wijze te kunnen beoordelen”.

IMG_7340Precies! Gediplomeerde schoonheidsspecialisten hebben die kennis namelijk al vele jaren in huis. Ze gaan echt niet zomaar even een IPL of laserbehandeling op hun klanten loslaten. Daarnaast meldt een  rapport van het Rijks Instituut Voor Volksgezondheid en Milieu (!) dat, vanuit de visie van de medisch specialisten, het ontharen met IPL/Laser een weinig risicovolle behandeling is en dat deze niet noodzakelijkerwijs via de Wet BIG gereguleerd hoeft te worden. Waarom gaat Minister Schippers aan dat rapport en de visie van de medische specialisten voorbij?

Eigenlijk vrees ik dat met deze maatregel beunhazerij alleen maar meer in de hand gewerkt wordt. Uurtarieven van artsen liggen namelijk vele malen hoger dan van de gemiddelde schoonheidsspecialiste en aangezien je tegenwoordig op elke willekeurige Chinese website goedkope laserapparaten voor thuis gebruik kunt kopen, zal die groep consumenten (net als met allerlei nagelproducten) zelf gaan zitten ‘klussen’. En dat zonder enige kennis van zaken en alle gevolgen van dien. En weet je nou wat het rare is ? DIY laseren of IPLen aan de keukentafel is wel gewoon toegestaan. Hoe krom is dat?

Daarbij wil ik ook nog even aangeven dat er een verschil is tussen laser en IPL, waar de meeste schoonheidsspecialisten mee werken. Mits IPL professioneel wordt uitgevoerd en mits je als consument na een behandeling niet in de zon gaat, zullen er nauwelijks risico’s zijn. Inmiddels hebben wij bijzonder goede resultaten in onze salon behaald, dat zullen veel van onze cliënten kunnen beamen.

Maar het erge vind ik dat een hele tak van de schoonheidsbranche door deze maatregel in wezen genadeloos wordt omgebracht. Denk eens aan al die duizenden schoonheidsspecialisten die investeerden in kwalitatief goed apparatuur en  daarnaast verschillende opleidingen deden, om met IPL en Laser te mogen werken. Moeten die nu echt allemaal noodgedwongen stoppen? Die kostbare apparaten zijn vaak nog niet eens afbetaald… Als deze wet er echt doorkomt, kunnen de meeste schoonheidsspecialisten hun deuren wel sluiten. Weer een paar duizend hardwerkende ZZPers failliet. Dat is toch verschrikkelijk?!

Inmiddels is er een petitie gestart, die door iedereen ondertekent kan worden. Met name al mijn branchegenoten roep ik op om dit te doen. Gewoon omdat we solidair moeten zijn met collega’s uit ons mooie vak!

 

Auteur: Marjolijn

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

Plaats een reactie