www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

Doe je weegschaal de deur uit!

Een reactie plaatsen

boos op de weegschaal
Hoe herkenbaar klinkt dit:
Je bent al een paar dagen begonnen met een gezondere levensstijl. Je doel is 10 kg afvallen voor de zomer. Je hebt alle ongezonde en bewerkt voedsel de deur uit gedaan en maakt alle maaltijden nu zelf, met verse producten en kruiden. Ook eet je regelmatig, elke 2 a 3 uur een gezond tussendoortje. Je drinkt elke dag 2 liter water en kruidenthee. Je voelt je eigenlijk hartstikke lekker en bent blij dat je deze keuze gemaakt hebt. Je hebt meer energie en je wordt ook uitgerust wakker. In de eerste week ben je 2 kg afgevallen en nu gaat het steeds met 1 of 2 ons per dag eraf…. Maar vanmorgen stond je op de weegschaal….en je kon het niet geloven!?! Je bent er wel 3x opnieuw opgestaan. De weegschaal gaf aan dat je 3 ons bent aangekomen! Hoe kan dat nou?? Je bent toch zo goed en gezond bezig? Wat is hier nou misgegaan? De rest van de dag heb je een negatief gevoel. Zelfs gezond en bewust eten helpt blijkbaar dus niet voor mij….
Ik krijg dit soort berichten steeds vaker van lieve leden die ontzettend goed hun best doen en heel graag hun streefgewicht willen halen. Ze hebben er alles voor over en staan daarom ook dagelijks op de weegschaal of hun doel al dichterbij gekomen is. De weegschaal bepaald hierdoor dus hun humeur voor de rest van de dag. Sterker nog….de stand van de weegschaal zorgt ervoor dat zij telkens gaan twijfelen aan de gezonde levensstijl….hadden ze toch niet beter voor een crashdieet kunnen gaan met maar 800 kcal per dag???
Doe dit alsjeblieft niet! Natuurlijk behaal je snel resultaat met de meeste crashdiëten…maar wat je niet moet vergeten is wat voor een ellende en schade jij je lijf met dit soort programma’s aandoet. Je hongert je lijf uit en zorgt ervoor dat ze niet dagelijks alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen om goed te kunnen blijven functioneren. Dit soort diëten hebben ook geen goed effect op je stofwisseling en metabolisme. Het gevolg: zodra je stopt met dit dieet en weer “normaal” gaat eten zul je dubbel en dwars aankomen. Vaak word je nog zwaarder dan voordat je aan het crashdieet begon….

Mijn advies is: Doe je weegschaal de deur uit! Een weegschaal kan heel demotiverend werken. Je gewicht is namelijk erg afhankelijk van diverse factoren. In de ochtend net nadat je bent opgestaan en naar de wc geweest bent, weeg je nu eenmaal minder dan ’s avonds. Een weegmoment kan heel teleurstellend zijn als je bijvoorbeeld net hebt gegeten/gedronken. Ook je hormoonhuishouding kan van invloed zijn op je gewicht… Als ik in mijn periode zit en op de weegschaal ga staan dan scheelt dit soms wel 1.5 kg! Dit is voor mij sowieso een reden om mijn wekelijkse weegmoment te skippen!

het plan-1Een andere oorzaak dat je niet afvalt of dat je zelfs wat aankomt kan zijn dat je lichaam vocht vasthoudt. Vocht vasthouden kan ook meerdere oorzaken hebben: de menstruatie cyclus, een vitamine B1 te kort, het gebruik van medicijnen of zelfs de verandering van het weer (temperatuur).
Wanneer je intensief gaat sporten kan het ook zijn dat je spierweefsel toeneemt en hierdoor qua gewicht zelfs aankomt. Spieren wegen namelijk zwaarder dan vet. Uiteraard zal je vetpercentage wel naar beneden gaan…maar als je geen weegschaal hebt die je vocht/vet/spiermassa opmeet, dan kan het natuurlijk zwaar tegenvallen na je volgende weegmoment.

Maar hoe kun je jezelf dan het beste blijven meten? Koop een meetlint en meet je cm’s elke week op. Waarom ben je zo gefixeerd op je gewicht? Niemand ziet het of je de volgende dag 1 ons zwaarder of lichter bent! Weet je wat de mensen wel zien? Ze zien dat jouw kleding losser is gaan zitten en ze zien je gezicht en taille smaller worden. En dat is uiteindelijk wat we allemaal willen toch? Hoe fijn is het om na een paar weken te horen van mensen “hey, wat zie jij er goed uit zeg! Ben je afgevallen? Wat is je geheim?” Dat zijn de momenten van succes en geluk! En natuurlijk ook dat moment dat je aan het shoppen bent en je erachter komt dat je oude maat “te groot” geworden is en je dus een maat kleiner moet hebben J Op dat soort momenten weet je dat je goed bezig bent en dat je trots kan zijn op jezelf!

Wat mij ook vaak opvalt is dat mensen zich heel erg vastklampen aan een bepaald streefgewicht en dan dit soort gedachten hebben:
“Als ik 15 kg verlies, dan ben ik gelukkig”
“Als ik weer 60 kg weeg, dan ben ik pas tevreden”
Vaak is dit het gewicht wat mensen hadden voordat ze bijvoorbeeld kinderen hadden, of toen zij nog een actief leven hadden en wekelijks naar de sportschool gingen of voordat ze een ernstige traumatische ervaring hadden opgelopen.

gezond afvallenHet is uiteraard goed om voor jezelf een doel te stellen. Maar is dit wel een realistisch en haalbaar doel, voor hetgeen wat jij er aan kan en aan wil doen?
Focus op je op je voeding. Zorg voor gezonde verse maaltijden, die jouw lijf voeden met de juiste voedingsstoffen en zorgen dat jij goed in je vel komt te zitten. Ons DCN programma bied je een geheel compleet programma met alle voedingsschema’s en lekkere recepten om ervoor te zorgen dat jij dichter bij je doel gaat komen.

Om ervoor te zorgen dat jij goed in je vel komt te zitten is het belangrijk dat je dagelijks zorgt voor de volgende dingen:
– Eet dagelijks gezonde maaltijden, gemaakt van verse producten.
– Drink dagelijks genoeg water (1,5 -2 liter) en kruidenthee
– Zorg voor voldoende rust en genoeg slaap (8 uur per nacht)
– Vermijd zogenaamd wit voedsel zoals pasta, rijst en wit brood. Eet alleen meervoudige koolhydraten en het liefst voor 18.00 uur
– Plan dagelijks minimaal 30 minuten fysieke inspanning in (wandelen, fietsen, workout via youtube, 2x Nederland in beweging, etc.) wanneer je hier ’s morgens de mogelijkheid voor hebt word je opgeslagen vet minstens 8 uur efficiënter verbrand
– Beperk het gebruik van alcohol en cafeïne zoveel mogelijk
– Houd het simpel!
Kort samengevat: Gooi de weegschaal in een hoek en sta hier niet vaker dan 1 x per week op. Probeer te kiezen voor een vast weegmoment, op dezelfde weegschaal. Een weegschaal die ook je vet/vocht/spiermassa meet kan jou veel meer vertellen over je voortgang, dan een simpele weegschaal die alleen de kg’s opmeet.
Koop of regel een meetlint en meet wekelijks je centimeters. Hierbij kun je dus je probleemzones opmeten. Bijvoorbeeld je buikomvang, taille, heupen, bovenbenen en bovenarmen. Doe dit ook wekelijks en dus niet elke dag.
Maak regelmatig een foto van jezelf. Het liefst een foto waar je helemaal op staat. Als je dit elke week doet dan zul je al heel snel het resultaat zien…en een beeld van jezelf die je het liefst zou vergeten.

Mocht je n.a.v. dit blog meer willen weten over de gezonde levensstijl van DCN stuur mij dan gerust een bericht op
Facebook: Lot van Santen of mail mij via: healthcoach.lot@hotmail.com
11951762_1632841430334934_3717723800403783654_n-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s