www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

DIY gelpolish aan een keukentafel? Jij liever dan ik!

6 reacties

20140424-212530.jpgVerzorgde handen en nagels , wie wil ze niet? Uiteraard kun je hier als consument heel veel zelf aan doen door een simpele handcrème te smeren, nagelriemolie gebruiken, je nagels te vijlen of een verzorgend lakje aan te brengen. De juiste producten kun je gewoon bij een gemiddelde drogist kopen. Nét als die – tegenwoordig veel aangeprezen – DIY Gellak setjes, incl. UV lampje.. Ik schreef er al eerder over in mijn blog ‘vakmanschap is meesterschap‘. Voor een scheet en drie knikkers schaf je heden ten dage al een ‘doe het zelf kitje’ aan, om thuis lekker en goedkoop, zelf te gaan zitten hobbyen..
HOBBYen?? Ja ik noem dat hobbyen! Want je kunt dan wel zo’n spotgoedkoop setje in huis gehaald hebben, maar dat wil niet zeggen dat je ook weet waar je precies mee bezig bent. Sterker nog, het druist volledig in tegen alles wat nagelstylisten in Nederland tijdens hun gedegen opleidingen geleerd hebben en dat stemt mij triest!

Ik ben bang dat nagelstyling een ondergewaardeerd beroep begint te worden. Het wordt helaas te vaak gezien als leuke hobby of om een lekker zakcentje bij te verdienen.  Dan heb ik nieuws voor je: HET IS EEN VAK en een mooi vak ook! In ons beroep is het absoluut noodzakelijk om professioneel bezig te zijn. Je moet kennis hebben van nagelopbouw, anatomie, pathologie en de verschillende producten waar je mee werkt. Nagelstylisten moeten steeds blijven leren en bijscholing volgen. Nagelstyling leer je echt niet in een half uurtje door een gebruiksaanwijzing te lezen of van een filmpje op YouTube. Geloof me maar; Een beetje opleidingscentrum geeft niet zomaar een certificaat of diploma bij een pakketje gelpolish flesjes. Daar moet je als (aankomend) nagelstylist echt heel wat meer voor doen!

Een tijd geleden kreeg ik een nieuwe klant aan mijn tafel, die tot voor kort regelmatig naar een kennis ging, die vanachter haar keukentafel – als leuke bijverdienste –  gellakbehandelingen aan de vrouw bracht. Nadat mijn klant informeerde of haar kennis hiervoor een opleiding had gevolgd, verzekerde zij haar dat ze daar een ‘echte opleiding’ voor had gedaan. Die ‘echte opleiding’ bleek later een online workshopje van krap een half uur te zijn geweest, bij de webshop waar de gellak was aangeschaft. Er was niets gezegd over het verwijderen van het product maar daar had de kennis een slimme en snelle oplossing voor. ‘Gehoord van een andere hobbyist’.  Mijn klant gaf het een kans en was in den beginne best tevreden over het resultaat, aangezien haar verwachtingen voor die prijs ook niet erg hoog lagen.

Een aantal maanden kwam zij elke maand terug voor een nieuwe laag gel. De oude laag werd steevast verwijderd volgens de ‘ruk het er maar af methode’. De kennis zette krachtig een bokkepoot tussen de nagel en het product en trok vervolgens – met een ruk – de gel van de nagel. Ondanks dat mijn klant aangaf dat het te pijnlijk was en liever had dat ze de gelpolish zou afweken met een product remover, deed de dame in kwestie dat niet. ‘Dit kostte minder tijd’, was haar verklaring…
Mijn klant voelde dat haar nagels steeds dunner en pijnlijker werden en kwam mij daarom vragen, of ik eens naar haar nagels wilde kijken. Toen ik de laag er vakkundig af haalde en de laatste restjes verwijderde, schrok ik me lam! Haar hele nagelplaat was gebutst en knalrood. Het zag er werkelijk niet uit. Haar nagels waren zó pijnlijk en beschadigd, dat ik haar moest adviseren om haar nagels even helemaal met rust te laten. Meer kon ik op dat moment helaas niet voor haar doen..

Dus als je zo’n thuisset wil aanschaffen om zelf gelnagellak aan te brengen, zorg dan tenminste dat je weet hóe je het aan moet brengen en ook weer op de juiste manier moet verwijderen. Nagelstyling is een vak; het is geen hobby waarbij je amateuristisch met nagels kunt gaan spelen. Dit betekent overigens niet dat ik tegen de doe het zelf nagelsessies ben,als je je maar bewust bent van wat je doet en zorgt dat je veilig en hygienisch te werk gaat.

Ik denk dat het in ons huidige DIY tijdperk steeds belangrijker wordt, dat mijn collega nagelstylisten de consument nog beter gaan informeren en met name de meerwaarde van professionele behandelingen onderstrepen. Ook beauty-bloggers en journalisten zouden een belangrijke rol kunnen spelen in een stukje bewustwording.  Beautyspotter Birgitta van der Linden schreef onlangs een blog over dit onderwerp op Beautyspot. Ik hoop dat velen haar voorbeeld zullen volgen. Je moet er toch niet aan denken, wat er allemaal fout zou kunnen gaan aan die keukentafels… Ieder zijn vak!

Advertenties

Auteur: Marjolijn

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

6 thoughts on “DIY gelpolish aan een keukentafel? Jij liever dan ik!

 1. Jeetje, gelnagellak er zo afhalen lijkt me echt pijnlijk! Wat een methode. Balen voor die vrouw. Maar inderdaad, beter zoek je gewoon een professionel op dan weet je bijna zeker dat het goed komt. 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Ik krijg al rillingen als ik je verhaal lees. Ik hoop dat er een dag komt dat het VAK van nagelstylist wettelijk beschermd wordt want het loopt de spuigaten uit.

  Ik had laatst een familie lid over de vloer die vroeg of ik een nieuwe gelpolish bij haar wilde aanbrengen. Een kennisje van haar had haar voorzien van gelnagels. Bij het verwijderen van de normale nagellak werd ik er spontaan verdrietig van. Compleet kapot gevijlde nagels, ingeknipte nagelriemen en jawel… schimmel! Ik doe zelf vrijwel niets meer met mijn, overigens wel goede, opleiding. Heel af en toe voorzie ik een vriendin of familielid van een gelpolishje. Ondanks dat gebruik ik voor iedereen nieuwe vijlen. Dit blijkt niet overal zo vanzelfsprekend te zijn.

  Ik hoorde een tijdje geleden bij Kruidvat een meisje aan de verkoopster vragen of ze ook bufferblokken verkochten want bij haar setje gelpolish zat er maar 1 en haar vriendin wilde het ook. De verkoopster gaf als antwoord “De blokken kun je gewoon bij anderen gebruiken hoor, als je maar even een kant pakt waar nog niet mee gevijld is.”. Ja, wat moet je daar dan nog mee.

  Like

 3. Een beschermd beroep zal nagelstylist niet worden, het valt namelijk onder dezelfde categorie als kapper, schoonheidsspecialist, schoenmaker, etc. Allemaal vrije beroepen vanaf 1996.
  Geloof wel in je eigen kwaliteit. Mensen wie zuinig zijn op nagels, haar en huid gaan vast niet zelf beunhazen. En anders is de klant niet voor jou bestemd.

  Like

 4. Wat een onzin! schade aan een nagel is vervelend en kan erg veel pijn doen maar aan het eind van de dag groeit je nagel langzaam maar zeker weer aan.
  Ik gebruik al jaren mijn eigen gelnagel set, mensen zonder gezond verstand maken hierbij hun eigen nagels misschien kapot maar je voelt toch zeker wat je doet, je voelt het als je met een veel te groffe vijl je nagel te grazen neemt, in de gebruiksaanwijzing staat dat je bepaalde dingen niet moet doen zoals de lak er af pulken/trekken of je natuurlijke nagel te veel opruwen met een te groffe vijl, dat mensen domme dingen doen wil niet automatisch zeggen dat de verkrijgbaarheid van een product niet deugt, en al helemaal niet dat het een beschermd beroep moet worden.

  Like

 5. Oeps, ik had over je op een na laatste alinea heen gelezen, excuus

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s