www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

Kappersbranche explosief gegroeid? Dacht het niet…..

1 reactie

IMG_7095-0

Metro meldde donderdag 19 februari dat de kappersbranche explosief is gegroeid in de aflopen vijf jaar. Dat gegeven leidde tot een plotselinge belangstelling voor de branche. Maar klopt dit wel?

De berichtgeving komt geheel verkeerd over bij de consumenten! Het gaat namelijk helemaal niet zo goed in de branche. Dat er veel meer salons zijn gekomen wil niet zeggen dat er ook meer kappers zijn. In de tijd voor de crisis had je salons met vijf of meer kappers/kapsters en nu zie je steeds meer salons als “eenpitters”.

In de tussentijd bezuinigen consumenten op hun knipbeurt, waardoor de omzet in de sector al jaren daalt. Dat er toch steeds meer nieuwelingen op de kappersmarkt bijkomen, komt volgens de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) doordat de drempel om te beginnen erg laag is.

‘Dit is voor mensen een makkelijke manier om geld bij te verdienen, want je hebt maar weinig investeringen nodig om een kapperszaak te openen’, zegt Bart Bijvank, woordvoerder van de brancheorganisatie. Een bekend fenomeen is de thuiskapper, die ’s avonds bij mensen langskomt voor een knipbeurt. Op die manier heeft de kapper geen aparte salon meer nodig.

Sinds de vestigingswet in 2007 is losgelaten, hebben kappers geen ondernemersdiploma meer nodig om een zaak te beginnen. Daardoor is de drempel ook niet hoog om een kapperszaak te openen, aldus Gert-Jan Deben, verantwoordelijk voor het beleid bij de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO).

In Amsterdam duiken steeds meer kapperszaken op, zegt de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO). Iedereen kan een kapperszaak beginnen, gediplomeerd of niet. Bij gebrek aan ervaring in het ondernemen gaan veel zaken na een paar jaar op de fles. De kappersbond maakt zich zorgen over de wildgroei van goedkope kapsalons, thuiskappers en mobiele kappers.

Volgens de ANKO is de toegenomen hoeveelheid eenmanszaken niet alleen nadelig voor andere ondernemers, maar ook voor de branche als geheel. ‘De grotere kapsalons zijn de ruggengraat van de sector’, aldus Bijvank, ‘want zij nemen ook de training van nieuw personeel voor hun rekening. De dalende omzet van grote en middelgrote salons kan daarom de kwaliteit in hele de sector ondermijnen.’

 news

One thought on “Kappersbranche explosief gegroeid? Dacht het niet…..

  1. Het is een trend die in de nagelbranche ook doorzet. Steeds meer achterkamer praktijkjes en daarnaast het aanbod van de vele thuisproducten. Eeuwig zonde want op die manier hou je geen salon meer over!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s