www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

Hoe zit het nou met kunstnagels en werken in de zorgsector?

4 reacties

IMG_6618Er komen de laatste tijd weer regelmatig vragen binnen over het dragen van kunstnagels in de zorgsector. De vragen komen van klanten die het onduidelijk vinden waarom men in de zorg geen kunstnagels mag dragen. Bij de ene instelling is er duidelijke regelgeving; en is het gewoon verboden. Bij de andere instelling is er onduidelijkheid en wordt het soms oogluikend toegelaten, waardoor er verwarring ontstaat: Mag het nu wel of niet?

Omdat ik per 1 januari in één keer zes klanten kwijt raakte, door het aanscherpen van de regels in de zorgsector, ben ik toch weer eens te rade gegaan bij branche vereniging ‘Het Nagelgilde‘. Er stond een uitgebreide richtlijn op de website:

Het Nagelgilde heeft contact gezocht met de WIP (Landelijke Werkgroep Infectie Preventie) om duidelijkheid te krijgen over het hoe en waarom van regels voor kunstnagels in de zorgsector. De WIP houdt zich bezig met het ontwikkelen van richtlijnen op gebied van infectiepreventie binnen de intramurale gezondheidszorg.

In de richtlijnen van de WIP zijn kunstnagels verboden binnen de zorg. Reden hiervoor is dat in literatuur en na onderzoek gebleken is dat het micro-organisme, dat uitbraak van infectie ziektes veroorzaakt, terug te vinden was onder de kunstnagels die de zorgverleners droegen. Dat is de reden dat binnen de infectiepreventie wereld het dragen van kunstnagels in de zorg verboden is. Dit geldt voor alle gezondheidsinstellingen en voor alle afdelingen waar gewerkt wordt met patiënten of patiëntenmateriaal. Hieronder vallen ook de afdelingen die met voeding werken of keuken personeel.

Op de vraag of het werken met handschoenen uitkomst biedt bij medewerkers die kunstnagels dragen antwoord de WIP; het dragen van handschoenen biedt geen 100% bescherming; er zijn nog genoeg werkzaamheden waarbij men geen handschoenen draagt.

Verder meldt de WIP: het verbod op het dragen van kunstnagels in de gezondheidszorg berust op de aanwezigheid van een kwetsbare patiëntenpopulatie die door hun onderliggend lijden, medicijngebruik etc. een groter risico lopen op een besmetting met mogelijk ziekmakende micro-organismen. Uit oogpunt van patiëntenveiligheid geeft de WIP dit advies. Gezien de literatuur en de beschreven uitbraken hanteert de WIP de richtlijnen voor alle afdelingen in de gezondheidszorg. Bij de WIP staat patiënten veiligheid voorop.

In de gewone situatie is het dragen van kunstnagels geen probleem. Ieder gezond mens heeft een immuunsysteem dat in staat is ons te beschermen tegen micro-organismen.

Lieve klanten die werkzaam zijn in de zorg en al vanaf het begin van mijn loopbaan bij me komen voor MOOIe nagels: Dank voor de jarenlange klandizie. Een duidelijk verhaal lijkt me. Het is jammer maar het is niet anders. Veiligheid voor alles!

IMG_4882Ik ga jullie, de gezelligheid en onze boeiende gesprekken absoluut missen. Geen kunstnagels dragen is echt niet het einde van de wereld. Mooi Muiderberg trouwens ook niet… We hebben nog veel meer aanbod in de salon waar je mooi van wordt en sowieso..Als je eens in de buurt bent, kom gerust even binnen wippen voor een kopje koffie en een praatje.

Het ga jullie goed!

Liefs,
Marjolijn

Auteur: Marjolijn

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

4 thoughts on “Hoe zit het nou met kunstnagels en werken in de zorgsector?

 1. In veel settings waar ik werkte is het al jaren verboden. Behalve de micro organismen die blijven zitten, geld dit ook voor het blijven haken met een nagel en cliënten daardoor per ongeluk verwonden. Bij ouderen is de houdt vaak slecht evenals de doorbloeding wat veel meer consequenties heeft wanneer deze een kleine verwonding hebben dan bij jongere mensen. Dit zelfde geld overigens voor ringen, deze mogen ook niet gedragen worden in de zorg. OVerigens is het ook ter bescherming van de verzorgende zelf. Al die bacillen die je mee neemt maken je eigen weerstand ook lager. Jammer, maar waar!

  Like

  • Klopt helemaal, Cynthia. Alleen wil ik er dan nog wel serieus bij opmerken, dat natuurlijke nagels velen malen scherper zijn dan kunstnagels. Daar maak je echt brokken mee! Ik denk dat het in dat geval wijsheid is om iedereen te checken op TE lange natuurlijke nagels en op eventuele haakjes, net als vroeger. En vergeet ook de mensen niet die enorm nagels bijten.Over bacteriën gesproken!

   Like

 2. Hallo, Weten jullie hoe het zit met Gellak ( een nagellak, ook verkrijgbaar in natuurlijk ogende kleuren die uit hard onder een Led lamp) waarbij geen kunstnagel aan te pas komt maar de natuurlijke eigen nagel de basis is? Is dit wel toegestaan in de zorg?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s