www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

Gelukkig Nieuwjaar – door Carlo van der Vegt.

Een reactie plaatsen

Vandaag delen we weer een verhaaltje van de vader van Ellen, Carlo van der Vegt. Zo enig maar ook zo herkenbaar om zijn verhalen uit de jaren 70 terug te lezen. Het kon een verhaal uit je eigen jeugd zijn!

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/6df/62483848/files/2014/12/img_6338.jpg

Nel hing ze altijd aan een lint, rechts naast de huiskamerdeur. Als het er veel waren ook links. Als een kleurige vliegerstaart hingen ze daar, de Kerst en Nieuwjaarskaarten.
Vrienden, kennissen en een verdwaalde zakenrelatie. Niet dat hij veel relaties had.. Nee, uiteindelijk was hij gewoon werknemer en werknemers heten niet zakelijk in welke relatie dan ook. Als ze dat wel waren geweest, waren ze werkgever geworden.
Zo’n vage zakenrelatie was bijvoorbeeld hun verzekeringsagent van Alfen. En Diependam van de RABO. Die stuurden kaarten naar al hun klanten. Maarja, die boekten ze af op ‘onkosten’.
Tante Wil had dit jaar een kaart met poezen gestuurd. Zij in de crapaud met op, náást en over haar heen katten! Elf had hij er geteld.
Er was er ook een van de zaak. ‘Wij wensen U en de uwen gelukkige kerstdagen en een voorspoedig jaar’ stond er. Zonder jaartal, uit praktische overweging dacht hij. Daaronder stond dan weer ‘ Namens de Directie’ en dan de naam van de procuratiehouder. Niet van de baas, die was skiën in Andorra. Werd óók afgeboekt op ‘onkosten’.
Bob en Lies hadden een Tiroolse kaart gestuurd maar dat was logisch wat Bob betrof. Ze hadden fotootjes op de koppen van de twee fotomodellen geplakt en Bob had er in zwierige letters onder geschreven: “Wij jodelen jullie toe” en dan stond er EIN GLÜCKLICHES NEUJAHR in gouden drukletters.
Ze kregen ook ieder jaar een paar intellectuele kaarten. Een reproductie van de Nachtwacht of de Emausgangers in verkleuren druk. En Anton Pieck, ook altijd raak! Maar Anton Pieck ging de la in omdat ze zo schattig waren.
Er was er dit jaar één bij geweest zonder afzender en ze hadden zich suf gepiekerd van wie die geweest zou kunnen zijn. Het handschrift kwam bekend voor maar van wie was het?
Nel en hij hadden de namen van alle afzenders op een papiertje gezet en toen goed nagedacht of er iemand ontbrak die vorig jaar ook iets gestuurd had. Helaas had het niets opgeleverd. ‘ Het is in ieder geval niemand van mijn kennissen’ had Nel – dacht hij – een beetje wantrouwend gezegd. hij was er niet op in gegaan, vanwege de kerstgedachte…
De naam Oom Leo was ook nog even genoemd maar die was een jaar geleden gestorven. Die was ‘retour afzender’ had hij luchtig opgemerkt. Hij vond het zelf ook een beetje een goedkoop grapje maar hij had gedacht dat het de spanning een beetje zou weghalen. Het lint was weer opgerold tot volgend jaar en de stapel had op tafel gelegen. Met de prullenbak ernaast hadden ze ze nog een keer doorgenomen. Ze hadden nog wat zitten lachen om de humoristische kaarten, want die waren er ook, ieder jaar. Een grote rode appel met een worm. Z’n achtereind stak links uit de appel en zijn voorkant kwam er aan de rechterkant uit. Op de appel zat een etiket met het jaartal. En dan zei de worm: ” Goed erin… En goed eruit!” Hoe verzin je het!
En wéér was die wens zonder afzender blijven liggen. Onbegrijpelijk en intrigerend! ” Daar blijf ik nog dagen mee bezig!” had Nel gezegd. En toen omdat ze vreesde dat het ten koste van ‘aandacht voor de kinderen’ ging had Marion bekend: “Die heb ik gestuurd… Geintje!”

Tekst uit het boekje ‘Huisje, boompje, beestje’ van Carlo van der Vegt

Auteur: Marjolijn

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s