www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

Rare wereld!

3 reacties

Ik las in een online artikel dat steeds meer gezinnen moeite hebben om financieel de broek op te houden.. Huh?? De economie trekt toch stukje bij beetje aan? Tenminste, dat verneem ik de laatste tijd steeds meer in de media.

Ik weet het niet hoor, maar ik zie – en hoor over – steeds meer schrijnende gevallen. Het lijkt onderhand een beetje op één of ander besmettelijk virus. De armoedegrens is bij heel veel mensen, jong of oud, bijna wel in zicht. En dat heeft dan veelal te maken met een verlies aan inkomen.
In mijn omgeving zijn inmiddels heel wat mensen zonder werk komen te zitten of hebben het financieel stukken minder dan voorheen. Niet dat iedereen er voor uitkomt, maar dat het bestedingsbudget veel minder is dan voorheen, merken wij persoonlijk aan onze omzetten in de salon. Die liegen er echt niet om. Stukje bij beetje heeft onze bevolking minder te besteden maar moeten we tegelijkertijd – ivm alle bezuinigingen – steeds MEER betalen voor zaken, waar we niet onderuit kunnen. En ondertussen leven er in Nederland inmiddels een boel kinderen in armoede op.. Gruwelijk!

Een goed voorbeeld is een verhaal dat ik langs zag komen op Facebook. Het gaat over een gezin uit Den Haag met 5 kinderen, dat in financiële problemen is gekomen. Jeugdzorg is van mening dat het beter is dat de VIJF kinderen uit huis worden geplaatst en zet een enorme druk op de ouders om daarvoor toestemming te geven. De ouders weigeren natuurlijk en als gevolg daarvan blokkeert de gemeente Den Haag doodleuk de toegang tot een schuldsanerings traject. En wat doet Jeugdzorg dan vervolgens? Die doet nog even fijn melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en deze begint een stevig onderzoek. Hieruit bleek, gelukkig voor de ouders, dat er niets aan de hand is behalve dat er financiële problemen zijn… Mensonterend dit soort maatregelen! Rare wereld, he?

Maar stel dat deze kinderen wel uit huis geplaatst zouden zijn en in een pleeggezin waren gestopt.. Denk nou maar niet dat zo’n herplaatsing van deze kinderen gratis is. Een pleeggezin ontvangt namelijk een maandelijkse onkosten vergoeding vanuit Jeugdzorg. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, komt een dergelijke maandvergoeding gemiddeld rond de € 500,- uit. Kun je nagaan wat een geld 5 kinderen per maand Jeugdzorg in dit geval kosten. En met dát geld kunnen de kinderen dan niet thuis, bij hun eigen vader en moeder, geholpen worden? Schiet mij maar lek! Of ben ik nou te blond om te begrijpen wat zorg voor jeugd of jeugdzorg inhoudt?

Ik wil hierbij trouwens wel de kanttekening maken dat het voor een leek misschien lijkt alsof pleegouders veel geld verdienen aan pleegzorg.. NIET DUS! Laat dat voorop staan!
Als je alle onkosten, die je van dat bedrag moet betalen aan extra zorg voor de pleegkinderen ( therapieën, studiekosten,traumahulp, etc) bij elkaar optelt kun je je serieus afvragen of jij voor zo’n hongerloontje de ellende van een ander zou willen opknappen! Ik niet, weet ik in inmiddels uit ervaring…

In het geval van het Haagse gezin gaat het om een totaal bedrag dat VELEN malen hoger is, dan waar de biologische ouders en de kinderen maandelijks van kunnen rondkomen. Wanneer zelfs maar de helft van die pleegouder vergoeding aan dit in nood lijdende gezin zou worden betaald, waren hun financiële problemen stukken minder en had dat het Rijk veel geld bespaard. Maar helaas.. een dergelijke toelage geldt alleen in geval van UIT huis plaatsing.. Rare wereld, hè?

Maar hoe komt een gezin met 7 personen dan in die financiële ellende? Neem het voorbeeld met de problemen van wanbetalers aan ziektekostenverzekeringen. Een maandelijks terugkerend bedrag, dat een behoorlijk gat in je gezinsbudget slaat. Nou, daar is een oplossing voor bedacht hoor! NOT!! In dat dergelijke gevallen gaat het als volgt: De vaste premie van €100 per maand kan niet worden betaald. Na een onbetaalde herinnering word je overgeheveld naar Centraal Justitiëel Incasso Bureau en ga je €150 per maand betalen. Wat? Ja, als je geen €100 hebt dan moet je dus maar gewoon €150 betalen! En wanneer je die 150 ook niet kunt betalen dan verschijnt er een deurwaarder aan de deur en die legt er ook weer allerlei torenhoge kosten bovenop.. Tjonge, dát helpt om uit de financiële problemen te komen, zeg!

Dit is slechts één voorbeeld. Helaas kan ik er inmiddels nog wel meer opnoemen. De betekenis van het woord ZORGSTAAT is blijkbaar echt niet meer van deze tijd.. We leven inmiddels in een hele rare wereld!!

zorgen

Auteur: Marjolijn

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

3 thoughts on “Rare wereld!

 1. Het Facebookverhaal: Dit gezin in kwestie de, familie Nutbey, hebben dit aan hun zelf te danken. Ze willen alles gratis in hun schoot geworpen te krijgen maar zelf hun handen uit de mouwen steken is teveel gevraagd. Deze mensen hebben gratis onderdak gekregen op een camping, een man (dhr. Stanneveld) heeft enkele maanden een vakantiehuis voor hun betaald dat in werkelijkheid voor hem was bedoelt. Uiteindelijk hebben ze misbruik gemaakt van deze meneer en hebben ze zoveel overlast veroorzaakt bij (normale) vakantiegangers dat ze verzocht werden om te vertrekken. Ze hebben diverse banen aangeboden gekregen maar schoonmaakwerk was teveel moeite en bracht te weinig op voor hun energie.
  We hebben het hier over een familie die als “aso’s” te boek staat, al jaren hebben ze dezelfde problematiek maar wijzen continu met hun vinger naar anderen. En maar zielig doen en handje ophouden terwijl ze structureel fout bezig zijn. Geen medelijden mee dus!

  Like

  • Hoi B, geen idee wie je bent in hoe je deze familie kent maar dat maakt me ook niet uit. Hoe het ook is gegaan, we kunnen spreken van slachtoffers : DE KINDEREN. Feit blijft dat sommige regels krom zijn, dat Jeugdzorg beter niet in je leven kan komen, dat de economie echt niet heel veel beter is geworden, dat de voedselbank het nog nooit zo druk heeft gehad en dat de enige die bij een crisis wel varen de incasso bureaus zijn. Rare wereld!

   Like

   • Ja, het gedeelte Jeugdzorg begrijp ik wat je zegt, sowieso het feit alleen al dat ze niet aan waarheidsvinding hoeven te doen is zorgwekkend te noemen. Het is praktisch algemeen bekend dat kinderen “big business” zijn voor BJZ. Daarnaast is het absoluut zo dat voedselbanken dichtslibben, echt een drama.
    Maar goed, even terugkomend op deze familie, de kinderen staan inderdaad voorop. De eerste verantwoording begint bij de ouders, als die er met de pet naar gooien kom je ook echt in problemen natuurlijk. Ik ben geen liefhebber van BJZ, integendeel. Alleen in dit specifieke geval zou BJZ geen overbodige luxe zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s