www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

Ebola epidemie ..

4 reacties

Met de media vol over Afrikaanse landen die worstelen met de Ebola-epidemie moet ik terugdenken aan ‘onze’ eerste reactie op de ziekte AIDS.

Eind jaren 80 werd er een jonge man opgenomen in het VU-ziekenhuis, waar ik toen werkte, met verontrustende symptomen van een dodelijke ziekte die voornamelijk in Afrika en Amerika voorkwam. Tot dan toe was er nog bijna niets bekend over de verwekker, de verspreidingswijze en het verloop…. Het enige dat men wist was dat iedereen die de ziekte had eraan dood ging.

IMG_5245.JPG
Er heerste absoluut geen paniek maar omdat er niets bekend was over de manier waarop je besmet kon raken lag deze jonge man in isolatie, mocht geen ‘onnodig’ bezoek, en iedere behandelaar zag eruit als een geblindeerde astronaut; muts, masker, bril, jas, overschoenen en handschoenen. Iedereen gelijk, alleen herkenbaar aan de stem.
Wat moet het afschuwelijk zijn als je weet dat je mogelijk een gevaar voor anderen bent, je dood gaat, je familie en vrienden niet mag zien en dat iedereen die je wel ziet absoluut onherkenbaar is.
Gelukkig voor de mensen die later HIV en AIDS kregen bleek al redelijk snel dat het virus niet door de lucht overdraagbaar was en kon de isolatie weg, en ook alle beschermende kleding. Het duurde echter nog zeker 15 jaar voor de ziekte behandelbaar werd, en helaas vaak alleen nog in de rijke westerse landen.

IMG_5244.JPG
Hoe moet dat zijn voor al die mensen die nu in Afrika sterven aan een ziekte waardoor ze een gevaar zijn voor anderen, je een hele grote kans hebt om dood te gaan, en iedere behandelaar die je ziet er uit ziet zoals Dustin Hofman in Outbreak…. Daar is wel paniek, weinig gezondheidszorg, weinig hygiëne, en ga je dood op straat. Gemeden als de Pest.
Ik hoop zo dat de ontdekking van een geneesmiddel tegen Ebola sneller gaat!

Advertenties

4 thoughts on “Ebola epidemie ..

 1. Vreselijk, een enge onbekende ziekte. Mooi geschreven.

  Like

 2. Goeie blog, Joan! Ik denk dat maar weinig mensen zicht echt inleven in de afschuwelijke situatie waar Ebola-patienten in zitten. Wij kijken naar de hulpverleners, die misschien wel, misschien niet besmet raken en dan met veel tamtam worden uitgevlogen om in een westers ziekenhuis behandeld te worden. Maar veel te weinig naar de slachtoffers van deze vreselijke epidemie. Jouw vergelijking is heel verstandig.

  Like

 3. Ik vind het een beetje eng

  Like

 4. Je hebt volkomen gelijk, Joan. Prachtig verwoord!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s