www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

Een stukje geschiedenis..

Een reactie plaatsen

20140226-172437.jpg

Veel mensen denken dat nagelverlenging en gekleurde nagels nog niet zo heel erg lang bestaan. Niets is echter minder waar.

Al vanaf de beginperiode van de chinese ming-dynastie, (1368-1644) willen mensen lange nagels. De aristocratische vrouwen lieten hun nagels zo lang mogelijk groeien omdat het een teken van rijkdom was. Hoe langer ze waren hoe meer het aantoonde dat je niet hoefde te werken en dus personeel had. Om de nagels te beschermen werden vaak gouden of zilveren schildjes op de nagels maken. Zelfs Chinese mannen lieten de nagels groeien als teken van mannelijkheid.

Het gebruik van nagellak dateert al van ca. 300 VC, en ontstond in China. De chinezen gebruikten o.a. gom, eiwit, gelatine en bijenwas om de nagels te kleuren. De Egyptenaren waren fervent gebruikers van henna. Cleopatra bijvoorbeeld, was een fanatieke roest-rode nagellak draagster. Ook Nefertiti gebruikte nagellak, in de kleur robijnrood. In beide landen gold dat de kleur de sociale status symboliseerden en waren goud en zilver de koninklijke kleuren. Weer later begonnen de koninklijken ook zwart en rood te gebruiken. Voor de gewone vrouw was het ten strengste verboden om deze kleuren te gebruiken en riskeerden er zelfs de doodstraf mee, als ze het wel op hun nagels deden. Zij mochten wel zachte, lichte kleuren gebruiken. In het oude Rome en Egypte lakten zelfs hoge officieren hun nagels als ze ten strijde trokken, het liefst in de kleur van hun mond.

Het woord Manicure komt van de Latijnse woorden: manus=hand en curo=verzorging, maar eigenlijk is het verzorgen van de handen en nagels al veel ouder. In het zuiden van Babylon, zo’n 4000 jaar geleden gebruikten edelmannen instrumenten van puur goud om te manicuren en pedicuren.

De evolutie in nagelproducten in het westen kwam pas in de vroege 19e eeuw op gang. Tot die tijd droeg men altijd handschoentjes en werd er aan de handen weinig tot geen aandacht geschonken, laat staan aan voeten. In die tijd vond men dat de nagels een té bleke uitstraling hadden en daarom werd er toen veel gebruikt gemaakt van roze nagellak, voor een gezondere uitstraling. Tezamen met andere cosmetische producten kochten de vrouwen nagelpoeders en lakpasta’s. Rond 1900 kon men voor 25 cent “Polpasta Polishing Paste” kopen. Volgens experts was het “een briljante lak” die je kon helpen je nagelriemen te verzorgen en je nagels te verstevigen. Daarna kwam de “French Polishing Powder” die over de nagel moest worden gewreven, voor een langdurige transparante uitstraling. Vermoedelijk de voorloper van de polijstvijl. In Parijs waren inmiddels al echte Manicure Salons, waar de rijkere dames hun nagels en handen konden laten verzorgen.

Tegenwoordig kun je in bijna elke plaats terecht bij nagelstudio’s of handen en voeten salons. De nailtechnicians, stylisten, manicure, pedicures of voetverzorgers hebben een gedegen opleidingen gevolgd en specialiseren zich meer en meer. Ook de producten waar wij in de branche mee werken worden steeds verder ontwikkelt en worden steeds beter qua gebruik. De behandelingen zijn gelukkig ook niet alleen meer voor de rijken onder ons.
Bij ons in de salon kun je al terecht voor een kleine manicure- of pedicure behandeling vanaf € 15,-. Ook probleemnagels zijn voor ons geen probleem. Schroom dus nooit om een afspraak te maken…

20140226-171332.jpg

Auteur: Marjolijn

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s