www.meisjesvanmooi.nl

Alle ins en outs van de leukste salon in Nederland en omstreken

De Powervrouwen uit mijn vak

Een reactie plaatsen

Een vraag die ik bijna dagelijks gesteld krijg is: Hoe ben je eigenlijk in het ‘nagel vak’ terecht gekomen?

Door mijn moeder ben ik in aanraking gekomen met de eerste kunstnagels van – hoe lelijk in vergelijk met de huidige kunstnagels- ‘hars’ . Ze had ze zichzelf laten aanmeten op een plaatselijke kadomarkt. Daarna ging ze, elke vier tot vijf weken, trouw naar ‘haar nagelstyliste’ in Bussum om haar nagels ‘piccobello’ in orde te laten maken. Ze kon me geen groter plezier doen dan me meenemen. Ik vond het namelijk geweldig om te zien hoe de ‘nagel-mevrouw met haar te lange en te fel gelakte nagels’, de handen van mijn moeder een ware metamorfose liet ondergaan. Onderwijl werden de laatste nieuwtjes uitgewisseld en was het reuze gezellig en leerzaam voor een meisje van amper 15 jaar. Dat was nog in een tijd dat de meeste mensen een beetje vreemd keken als je dergelijke nagels had en het zelfs ‘ordinair’ gevonden werd. Toen ik eindelijk geld ging verdienen was een van de eerste uitgaven die ik deed: kunstnagels laten aanmeten. Mijn motto was: als je nagels maar goed zitten en mijn eerste vriendjes hadden geen idee, dat mijn mooie nageltjes in werkelijkheid ‘nep’ waren.

Toen ik, na bijna twintig jaar in het toerisme gewerkt te hebben, moest gaan nadenken over wat ik wilde gaan doen met mijn leven, bedacht ik me dat ik in elk geval een beroep wilde gaan uitoefenen waarbij ik mijn eigen agenda kon bepalen vanwege mijn pasgeboren kind. Omdat mijn moeder altijd kapster was en zich een slag in de ronde heeft gewerkt rondom haar vijf kinderen, besloot ik dat het een dergelijk beroep moest worden. Al vroeg heb ik namelijk van mijn moeder geleerd dat, als je je onderscheidt van de rest, er altijd een boterham in de ‘schoonheid branche’ te verdienen valt. Mensen willen er namelijk (altijd) verzorgd uitzien.

Samen met een oud-collega ben ik van alles gaan onderzoeken. Omdat we werkelijk geen idee hadden en het ondoenlijk bleek om een keuze te maken uit het enorme opleidingsaanbod, zijn we puur op ons gevoel afgegaan. Dat heeft gelukkig goed uitgepakt want we kwamen terecht bij Yvon’s Hair & Nailshop in Almere. Yvonne Ganseman runde een kapsalon en nagelstudio in één en was daarnaast distributeur en opleider voor een bepaald nagelmerk. Ze was een Noord Hollandse nuchtere dame, had een behoorlijke klantenkring opgebouwd en timmerde succesvol aan de weg met het aanbieden van opleidingen. Haar manier van lesgeven was uniek. Ze deelde haar kennis en ervaring met haar cursisten, waardoor je niet anders kon, dan enthousiast te worden.
Nog voor ik mijn opleiding had afgerond, vroeg ze me al om haar te komen helpen in de salon. Een hele leuke en leerzame periode. Yvon liet mij kennis maken met enorm veel producten van verschillende merken en ze leerde mij alle fijne kneepjes van het vak. Binnen no time stond ik ook les te geven, stond ik op beurzen,draaide ik volop mee in haar bedrijf en schotelde zij me de meest bizarre nagels voor..

20140120-111556.jpg
Door haar maakte ik kennis met de power vrouwen uit mijn vak:

Tammy Taylor van Tammy Taylor Nails opende in 1981, op 18 jarige leeftijd, haar eerste salon met een budget van slechts $400.00. Haar salon was slecht een paar vierkante meter groot maar binnen twee jaar had ze een ‘volwaardige’ hand en voetensalon opgebouwd.
Vrijwel in dezelfde periode begon ze met het produceren van haar eigen ‘professionele’ nagelproducten-lijn en het aanbieden van opleidingen. Ook hield ze zich bezig met de coaching van haar ‘cursisten’ en ondersteunde hen bij het opzetten van hun eigen salon. Sinds 1986 is ze wereld kampioen in het zetten van French manicure nagels in slechts 20 minuten. In de loop der jaren heeft ze een enorme hoeveelheid producten en gereedschappen ontwikkeld.’ Voor mij is zij een groot voorbeeld en haar wijze van uitleggen is werkelijk uniek.

Ook in Nederland kennen we een aantal ‘leading ladies’ in de branche..

Berdie Kuijpers van Florence Nails geniet mijn absolute voorkeur omdat ik haar een aantal maal gesproken heb en haar bedrijf van dichtbij heb mogen meemaken door mijn werk bij Yvon. Geweldig om haar te horen vertellen over het ontstaan van haar succesvolle bedrijf. ‘In de jaren dat Berdie haar eerste salon opende, was het vak nagelstyling nou niet bepaald een branche waar haar ouders heil in zagen. Ze hadden haar waarschijnlijk liever gezien in een baantje op een kantoor. Toch volgde Berdie haar droom en in 1987 opende ze in Wijchen haar eerste ‘nagelboutique’ en al snel volgde filialen in Nijmegen en Arnhem. Omdat de vraag naar opleidingen toenam,startte Berdy haar eigen opleidingsinstituut en private label. Florence Nails werd een merk! Berdy verkocht haar nagelstudio’s en opende vervolgens de deuren van Florence Nails B.V., Groothandel & Opleidingsinstituut.’ Sindsdien hebben veel van de huidige ‘nagelstylistes’ hun opleiding bij Florence gevolgd.

20140120-112317.jpg

Natuurlijk mag Mey Liang van het Nederlandse merk Magnetic niet ontbreken in mijn lijstje. Helaas heb ik haar nog nooit persoonlijk mogen ontmoeten..
‘Zij bouwde haar eenvoudige ‘huis salon’ uit tot een toonaangevende groothandel in nagelproducten. Haar opleidingsinstituut The Magnetic Nail Academy leidde duizenden professionele nagelstylisten op. Vanuit het hoofdkantoor in Soesterberg exporteren Mey en haar man de Magnetic-producten over de hele wereld.’

20140120-112740.jpg
Al deze vrouwen zijn voor mij een voorbeeld en houden ‘mijn’ vak interessant en spannend. Ze blijven nieuwe producten en opleidingen ontwikkelen, waardoor ik goed kan zijn in wat ik doe. Zij hebben er mede voor gezorgd dat ik, met ontzettend veel plezier en trots, één van de leukste beroepen kan blijven uitoefenen..

Auteur: Marjolijn

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en mantelzorger.

Plaats een reactie